Behandeling volwassenen

Wanneer kun je denken aan behandeling?

Veel mensen hebben periodes waarin het minder goed gaat en je niet goed in je vel zit. Dat kan te maken hebben met bijvoorbeeld vervelende gebeurtenissen die je hebt meegemaakt, stress, problemen thuis of financiële zorgen. 

Soms merk je dat je er zelf niet meer uit komt en kan het belangrijk zijn om hulp te zoeken zodat je problemen niet verder opstapelen. Je kunt je dan bij ons aanmelden om behandeling te krijgen. Daarvoor heb je wel een verwijsbrief van je huisarts nodig.

Voor wat voor klachten kan je bij ons terecht?

We bieden hulp voor de meest voorkomende psychische klachten. Er werken bij ons specialisten in de behandeling van onder meer depressieve klachten, angstklachten, trauma en persoonlijkheidsproblemen. We werken samen met onze begeleiders als je ook hulp nodig hebt bij praktische problemen (financiën, huisvesting etc.).

Wat voor soort behandelingen bieden wij?

Er is wereldwijd veel onderzoek gedaan naar welke behandelingen goed werken. Wij houden dit soort ontwikkelingen goed in de gaten en proberen onze psychologen continu bij te scholen in behandeltechnieken.

De belangrijkste behandelingen die we inzetten zijn onder meer cognitieve gedragstherapie (CGT), schematherapie, Non-directieve (cliëntgerichte) therapie en Systeemtherapie (met gezin/familie) en MBFT: Mentalisatie Bevorderende Therapie in gezinnen en systemen. Bij het begin van een behandeling geven we goede uitleg over wat we denken dat er aan de hand is en welke behandeling het beste past.

Hoe ziet een behandeltraject er bij ons uit?

Na je aanmelding, zullen wij je binnen 5 werkdagen bellen voor een eerste gesprek met een behandelaar. Dit noemen we de intake. Hierin zal met jou gekeken worden wat voor problemen je hulp bij wilt en wat nodig is om je daarmee te helpen.

Aan de hand van de intake, wordt een behandelplan opgesteld en gaan wij kijken bij welke behandelaar je het beste kan starten. Aan het begin van de behandeling wordt uitgebreid uitgelegd wat jij kan verwachten van de behandeling en wat we van jou verwachten. Meestal zal je één gesprek per week of twee weken hebben en krijg je geregeld ook opdrachten mee die je thuis kan doen om je sneller beter te voelen.

Als de behandeling begonnen is, houden we goed bij of je voorruit gaat of dat we wat moeten aanpassen. Dit houden we bij door elke drie maanden te evalueren, met een gesprek en via een vragenlijst waarin je kan bijhouden hoe erg last je hebt van je psychische klachten.

Aan het einde van de behandeling, wanneer je weer beter voelt, maken we een plan met je om te zorgen dat je jezelf goed blijft voelen en niet terugvalt.